VIMASYS ile BIM dünyasına adım atın.

VIMASYS nedir? VIMASYS birçok disiplin için farklı yazılımlarda üretilmiş 3B CAD modellerini tek bir model altında birleştirerek gerçek zamanlı olarak görselleştirilmesine, modeller arasında uyumluluk ve tutarlılık incelemesi yapılmasına ve tasarım ekipleri arasındaki koordinasyonun iyileştirilmesine olanak sağlayan görsel bir proje yönetim yazılımıdır. VIMASYS özellikle büyük tesis projelerinde koordinasyon eksikliklerinden kaynaklanan zaman ve para kaybını en aza indirgemek için geliştirilmiştir.

 

 01 vimasys nedir

aracizgi

Çoklu Disiplin: Tesislerin projelendirilmesinde özellikle mimari, statik, mekanik ve elektrik gibi ana disiplinler iyi bir şekilde koordine edilmesi çok önemlidir çünkü bu disiplinler iç içedir ve çarpışmalar çok sık görülür. VIMASYS’in çoklu disiplin desteği ile farklı disiplinlerdeki modelleri bir arada toplayarak disiplinler arası oluşabilecek sorunları yapım aşamasından çok önce fark edebilir, çarpışmaları engelleyebilirsiniz.

 

 02 multi discipline

aracizgi

Modern Arayüz, Son Teknoloji: VIMASYS en yeni donanımların potansiyelini kullanacak şekilde en son yazılım teknolojileri kullanılarak geliştirilmiştir. VIMASYS;

  • 64-bit desteği sayesinde iş istasyonunuza ekleyebildiğiniz kadar hafızayı kullanabilir böylelikle devasa tesisleri bile tüm disiplinleri ile birlikte ekranda görüntüleyebilir
  • OpenGL 4.3 ve Shader tabanlı grafik motoru ile en hızlı ekran kartlarının potansiyelini açığa çıkarır, ultra hızlı gerçek zamanlı görüntüleme sağlar
  • Paralel algoritmaları ile çoklu çekirdekli işlemcinizi boşta bırakmaz, işlemcinin tüm gücünü işe dönüştürür
  • Modern “Ribbon” arayüzü ile sezgiseldir ve kullanımı kolay, öğrenme eğrisi düşük bir grafik kullanıcı arabirimi sunar
  • Türkçe ve İngilizce dil desteği
 03 modern-01
 03 modern-03
 03 modern-02

aracizgi

Projede Keşfe Çıkın: VIMASYS ile en ince ayrıntısına kadar gerçeği ile birebir olarak modellenmiş onlarca yapıdan oluşan bir tesiste sanal bir tura çıkabilirsiniz. VIMASYS’in sezgisel bir şekilde çalışan gezinme komutları sayesinde 3B sanal uzayda hareket etmek, modeldeki yapıları ve ekipmanları incelemek, etrafında dolaşmak, dilediğiniz açıdan görmek çok kolaydır.

 04 Projede kesif-1

 

 04 Projede kesif-2

aracizgi

Süper Hızlı Gerçek Zamanlı Görüntüleme: VIMASYS bir milyonu aşkın üç boyutlu nesneden oluşan bir tesis modelini bile gerçek zamanlı olarak görüntüleyebilir. Diğer bir deyişle 3B modeli ekranda döndürüp kaydırırken veya belli bir noktaya yakınlaştırma yaparken kullanıcı takılma veya yavaşlama hissetmez. Bu sayede en büyük modellerde bile gezinmek çok rahattır.

 05 ultra hiz-01

aracizgi

Gelişmiş Çizim Modları: Tel kafes, konturlu, kontursuz katı model ve şeffaf çizim modu ile isometrik veya perspektif projeksiyon seçenekleri 3B modelde dilediğiniz gibi görüntü almanızı sağlar. Aynı anda birden fazla görünüş penceresi açılabilir, bu görünüşlerin her biri farklı ayarlarla kaydedilebilir.

 

06 Cizim modlari 1

aracizgi

 

Akıllı Yakınlaştırma ve Kaydırma: 3B modelin bir ucundan diğer ucuna gitmek için fare tekerleği ile boğuşmak zorunda kalmazsınız. Akıllı yakınlaştırma ile uzaktaki nesnelere çok hızlı bir şekilde yaklaşırken yakındaki nesnelere daha küçük adımlarla yaklaşırsınız veya görüntüyü kaydırırken ilgilendiğiniz nokta ekrandan hızla çıkıp gitmez.

 

Görüntü Etkileşim Modu ve İlgi Odağı: VIMASYS model içinde dolaşmak için “Nesne etrafında” ve “Göz etrafında” olarak iki farklı kullanıcı etkileşim modu sunar. “Nesne etrafında” gezinme modu aktifken bakış açısını temsil eden kamera ilgi odağı denilen bir nokta etrafında döner. İlgi odağını farenin konumu ve fare işaretçisinin altındaki nesnelere göre VIMASYS otomatik olarak belirler. İkinci modda ise bakış açısı kamera noktasının etrafında dönecek şekilde değiştirilir. Bu iki etkileşim modu ile model içinde gezinmek, bakış açınızı ayarlamak son derece kolaydır.

07 goruntu etkilesim-1
07 goruntu etkilesim-2

aracizgi

Model İnceleme: Birçok disiplinin bir arada olduğu projelerde proje gözden geçirmesi daha da önem kazanmakta aynı zamanda veri çokluğu ve bilgisayar modellerinin büyüklüğünden dolayı bu işlem daha da zorlaşmaktadır. VIMASYS bu soruna çözüm getiren araçlar sunar.

 

Ölçüm Alma ve Nesne Sorgulama: 3B model içerisinde gezinirken bir nesnenin boyutlarını mı merak ettiniz ya da iki kolon arasındaki mesafeyi mi öğrenmek istediniz? VIMASYS’in İnteraktif ölçüm komutu ile herhangi iki nokta arasındaki mesafeyi ölçmek çok kolaydır. Üstelik akıllı olarak çalışan nokta yakalama özelliği ile hassas ölçümler yapabilirsiniz. Nesne sorgulama komutu ile nesnelerin hangi disipline ait olduğunu, kim ve hangi alt yüklenici tarafından modellendiğini anında görebilirsiniz.

08 olcme-1

 

08 olcme-2

aracizgi

Kesitler: Bazen büyük ve kalabalık bir modelde istediğiniz detayları görmek zor olabilir. VIMASYS’te modeli istediğiniz bir veya daha çok düzlemden kesebilir ve modelin kesite giren kısmını 3B olarak inceleyebilirsiniz. Dilerseniz sonrasında bu kesitleri tanımlayan düzlemleri taşıyabilir, yönünü değiştirebilirsiniz. Üstelik kesit almak için sadece kesit düzleminin geçtiği bir yüzeyi seçmeniz yeterli olacaktır.

 09 kesit-1

aracizgi

Nesne Filtreleme: Onlarca binadan, yapıdan ve yüzbinlerce nesneden oluşan bir modelde aradığınızı nesneleri bulmak ve görüntülemek zor olabilir. VIMASYS’in geniş filtreleme seçenekleri imdadınıza yetişir. Filtreleme seçeneklerinden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Nesnenin içinde bulunduğu modele göre
  • Nesne tiplerine göre. Örneğin; döşeme, duvar, profil, donatı demiri gibi
  • Malzeme sınıfına göre
  • Nesnelerin ait oldukları disiplinlere göre

Gelişmiş Seçim Özellikleri: Nesne fi ltreleme seçeneklerine ek olarak fare ile tektek veya pencere içerisine alarak nesneleri seçebilir ve seçtiğiniz nesneleri gizleyebilir ya da sadece seçilmiş olan nesneleri görüntüleyebilirsiniz.

aracizgi

İşbirliği ve Koordinasyon: Büyük çapta tesislerin projelendirilmesinde ve inşasında alt yükleniciler arasındaki koordinasyonu sağlamak bilgi ve bilgi alışverişini eksiksiz yapmak oldukça zordur. Hatta farklı disiplinler için farklı yazılımlar kullanmak ve bu yazılımlar arasında veri transferi yapma gerekliliğinden dolayı bir yüklenicinin kendi ekibinde bile koordinasyon eksiklikleri ve üretilen projede uyumsuzluklar olması oldukça yaygın bir durumdur. VIMASYS’in temel amaçlarından birisi farklı disiplinlerde çalışan ekipler arasındaki koordinasyonu ve işbirliğini arttırmaktır.

 

 10 koordinasyon-1

İstenilen nesnelere çeşitli notlar iliştirilebilir ve bu notlar notu yaratan kişi ile ilişkilendirilir. Bu notlar bir ya da daha fazla kullanıcıya bildirilmek üzere işaretlenebilir veya aynı projede çalışan tüm kullanıcılara açık olacak şekilde proje sunucusuna senkronize edilebilir. İstenirse bu notlar  rapor haline getirilebilir.

 

Kullanıcılar modele bakış açılarını ve o andaki görünüş ayarlarını kaydedebilir ve bunu diğer kullanıcılarla paylaşabilir. Böylece belirli bir bölge ile ilgili bir konu tartışılırken kapsamla ilgili bir belirsizliğe yer bırakılmaz.

Çarpışma bulma ya da model doğrulama araçları tarafından otomatik olarak oluşturulan “Sorun” kayıtları diğer kullanıcılar ile paylaşılır.

10 koordinasyon-2

aracizgi

Çarpışma Algılayıcı: Her türlü yapısal, mimari, elektrik ve mekanik tesisat elemanları arasındaki olası çarpışma ve çakışmaları yapı inşa edilmeye başlamadan önce görebilir ve gerekli tasarım değişikliklerini yapabilirsiniz. Böylece sadece projelendirmek için harcayacağınız adam-saatlerden tasarruf etmekle kalmayacak inşaat etkibinin saha da karşılaşacağı problemleri de azaltmış olacaksınız. VIMASYS çarpışan elemanların bir listesini çıkaracak ve bu listede adım adım ilerleyerek çarpışan elemanlara yakınlaştıracak ve modelin geri kalanından ayırd edilecek şekilde gösterecektir.

 

11 carpisma algilayici-1

Bilgisayarlar hesap yaparken sınırlı hassasiyete  sahip aritmetik kullanırlar. Bu, “çarpışma algılama” bağlamında gerçekte olmayan bir sürü çarpışmanın rapor edilmesi anlamına gelebilir. Ayrıca donatı gibi nesneleri ele aldığımızda 3B matematiksel modelde donatılar birbiri ile çakışıyor gibi görünse de sahada bu durum kolaylıkla aşılır. Hal böyle iken ortalama büyüklükte bir binada bile yüzlerce çarpışma rapor edilebilir. Bu da çarpışma algılama sistemininin tüm kullanışlılığını ortadan kaldırmak anlamına gelir. VIMASYS, çarpışmaları kontrol ederken belirli kurallara göre hareket ederek bu zorluğun üstesinden gelir. Örneğin donatıların kendi aralarında çarpışmalarını göz ardı edebilir veya gergi çubukları ile aşık,kuşak arasındaki çarpışmaları dikkate almayabilir. Bu kurallar kullanıcı tarafından tek tek iptal edilebilir veya aktifleştirilebilir.

 

Çarpışma raporları otomatik olarak “sorun” kayıtlarına dönüştürülür ve ilgili modellerden sorumlu kullanıcılar haberdar edilir.

aracizgi

Proje Doğrulama: VIMASYS proje doğrulama komutları ile proje yönetimi ve koordinasyonunda Yapı Bilgi Modellemesinin kullanımını bir adım öteye taşır. Proje doğrulaması zengin bilgi içerikli 3B model kullanılarak projedeki bir takım şartların sağlanıp sağlanmadığının kontrol edilmesi demektir. Örneğin belirli bir ya da daha çok binada taban levhası kotlarının istenilen bir kotta olup olmadığının kontrol edilmesi, betonarme hacimlerde pas paylarının belirli bir değerden düşük olmamasının kontrol edilmesi veya kablo tavalarının melzeme cinslerinin kontrolü gibi.

Geçerliliği veya doğruluğu kontrol edilecek şartlara VIMASYS’te proje doğrulama kuralları adı verilir. Doğrulama kuralları disiplin tabanlıdır ve her disiplin için çok sayıda kontrol edilebilecek ön tanımlı kural vardır. Bu ön tanımlı kuralların çalışma parametreleri kullanıcılar tarafından belirlenir.

Yine çarpışmada olduğu gibi proje doğrulamasında da saptanan kural ihlalleri otomatik olarak “Sorun” kayıtlarına dönüştürülür ve ilgili modellerden sorumlu kullanıcılara bildirilir.

 12 model dogrulama-1
 

 

12 model dogrulama-3

aracizgi

“Sorun” Kayıtları: VIMASYS proje yöneticisi ve diğer tasarımcılar arasındaki işbirliği ve koordinasyonu sağlamak için sorun kayıtları oluşturur. Bir sorun kaydı çarpışma, proje doğrulama kontrolü gibi “meseleleri” ilgili kullanıcılarla ilişkilendiren nesnelerdir. Bir sorun kaydı çarpışma kontrolü gibi komutlar sonrasında otomatik olarak oluşturulabildiği gibi kullanıcılar tarafından elle de oluşturabilir. Sorun kayıtlarına meselelere ek olarak e-posta ve diğer başka dokümanlar, notlar, modelden görünüşler iliştirilebilir.

 

VIMASYS çok kullanıcı destekli yerel ağ ve internet üzerinden haberleşebilen istemci-sunucu mimarisinde tasarlanmıştır. Kullanıcılar işveren, ana yüklenici, alt yükleniciler, müşavir ve bunların ekiplerinden oluşabilir ve her kullanıcıya sadece gerekli projeler üzerinde okuma ve yazma izinleri verilebilir.

 

Proje yöneticisi Sorun Kayıt Yönetim arayüzü ile sorun kayıtlarını takip edebilir, çözülmüş meselelerin sorun kayıtlarını kapatabilir, yada bu sorun kayıtlarının atandığı kişileri değiştirebilir. Kapatılmış (çözülmüş) ve açık (bekleyen) sorun kayıtlarının raporlarını alabilir. Bu raporlar projede çalışan kişilere göre, alt-yüklencilere göre veya disiplinlere göre gruplanabilir. Ayrıca sorun kayıtlarını proje yönetim arayüzünde belirlenen görevlerle ilişkilendirebilir. Örneğin, bir görevin tamamlanma kriterine bir ya da daha fazla sorun kaydının kapatılmış olması şartı eklenebilir.

 

13 sorun kayitlari-1

aracizgi

Görsel Proje ve Kaynak Yönetimi: VIMASYS inşaat proje yönetimini ve proje görselleştirmesini aynı çatı altında bir araya getirir. 4D BIM olarak da adlandırılan bu yaklaşımda projeyle ilgili zaman bilgisinin 3B modele entegre edilmesiyle bir yapının veya bir tesisin tamamının sanal olarak inşa edilmesi, bu süreçte ortaya çıkabilecek sorunların analiz edilmesi ve çözümlenmesi mümkün olur. Sorunları sahada çözmeye kıyasla bu zamandan ve paradan ciddi miktarlarda kazanç anlamına gelir.

 

 14 proje yonetimi 1

 

İş Kalemleri: Projede gerçekleştirilecek adımlar iş kalemleri şeklinde tanımlanabilir ve bu iş kalemleri 3B modeldeki görsel nesnelerle (yapısal elemanlar, elektirik veya mekanik tesisat bileşenleri, mimari bileşenler, ekipmanlar, vb.) ilişkilendirilebilir. 3B modeldeki nesnelerin hangi iş kalemleriyle ilişkili oldukları sorgulanabilir veya iş kalemlerinin temsil ettiği elemanlar renklendirilip ekranda öne çıkartılabilir. Bir iş kalemi diğer bir iş kaleminin başlangıç ve bitişine ya da belirli tarihlere bağlanabilir. İş kalemleri ve iş planları MS Project’ten aktarılabilir.

İş planı etkileşimli Gantt çizelgesi olarak gösterilebilir. Bu çizelgede görevler sürükle, sündür ve bırak işlemleri ile kolaylıkla düzenlenebilir.

14 proje yonetimi 2

 

Kaynak Yönetimi: Kaynaklar iş kalemlerine ve dolayısıyla 3B model nesnelerine atanabilir. Kişiler, malzemeler, bilgisayarlar, çeşitli ekipmanlar ve daha pek çok şey kaynak olarak tanımlanabilir. Bir iş kaleminin ne kadar kaynak tükettiği ya da bir kaynakla ilişkilendirilmiş kaç iş kalemi olduğu şeklinde çapraz sogrulamalar yapılabilir, kaynak kullanımı optimize edilebilir.

 

Doküman Yönetimi: Büyük bir proje sırasında yapılan yazışmaların, üretilen yardımcı dokümanların sayısı binleri bulabilir. Bu kadar belgenin arasından yapının belirli bir bölgesi veya belirli bir yapısal eleman için ilgili yazışmayı bulup çıkarmak zahmetli olabilir. VIMASYS’te e-postaları, faxları, PDF dosyalarını, çizimleri ve diğer pek çok dokümanı modeldeki nesnelerle veya iş kalemleriyle ilişkilendirebilirsiniz. Sonrasında nesneleri ve iş kalemlerini sorgulatarak ilgili yazışmalara ve dokümanlara ulaşmak çok kolay olacaktır.

14 proje yonetimi 3

 

Montaj Sırası Simülasyonu: Çelik yapıların montaj aşamasını optimize edin. VIMASYS’te yapı bileşenlerinin montaj sırasını belirleyebilir montaj aşamasını simüle edebilirsiniz. Değişik senaryolar deneyebilir, olası sıkıntıları analiz edebilir montaj aşamasını en iyi hale getirebilirsiniz. Böylelikle sahada olaşabilecek olan zaman kayıplarını en aza indirebilirsiniz.

14 proje yonetimi 4